We’re Changing Lives Together. Then. Now. Always.

I 60 år har Mary Kays syfte som företag varit tydligt – att berika kvinnors liv.
Allt arbete som företaget och alla Fristående Hudvårdskonsulter genomför än idag bygger på de principer och filosofier som låg Mary Kay Ash så varmt om hjärtat. Hon visade kvinnor att det går att uppnå sin fulla potential och nå framgång genom att hjälpa och lyfta varandra.

Historien om ett drömföretag

Tänk dig den här scenen: En kvinna sveper in hos en bilhandlare, året är 1960 och kvinnor på den tiden har inte riktigt samma förutsättningar som män. Kvinnan bär högklackat, kjolen är elegant och frisyren välvårdad. Hon vill titta på en Cadillac – en bil inte många kvinnor skulle välja. Bilhandlaren suckar lite i tysthet, men visar kvinnan bilen. Hon tittar noga och säger, ”ja den tar jag”. Det hade inte bilhandlaren riktigt väntat sig – han frågar i vilken färg hon vill ha bilen i. Kvinnan funderar en stund, tar upp sin Lip & Eye Palette som hon alltid bär med sig i handväskan och håller upp den mot bilhandlaren. ”Den här färgen, tack”.

Nyansen är ljust rosa, kvinnan är Mary Kay Ash och hon har just startat sitt drömföretag för kvinnor – ett företag med ett enda syfte: att berika kvinnors liv. För kvinnor i hennes företag finns många möjligheter – en av dem är att få disponera en rosa bil.

Några år innan händelsen hos bilhandlaren och innan hon startat sitt framgångsrika företag, arbetade Mary Kay Ash som försäljare – hon var mycket duktig, men märkte att när någon skulle befordras i företaget för samma resultat som hon själv uppnått, ja då blev det alltid en man. Så var situationen för de flesta kvinnor på den tiden.

Den Gyllene regeln
– Att behandla andra såsom du själv vill bli behandlad utgör själva hörnstenen i våra värderingar.

Till slut tröttnade hon på orättvisan. Mary Kay Ash hade så många bra tankar och idéer om hur ett företag skulle fungera så hon beslöt sig för att skriva en bok. Efter att ha skrivit boken slog det henne – det här företaget kunde hon ju själv starta – och så blev det. Mary Kay Ash hade skrivit en bok om sitt drömföretag – en bok om hur kvinnor skulle få möjighet att tjäna lika mycket pengar som en man, hur de själva skulle få bestämma över sin tid och kunna prioritera det som betydde mest för dem. Företaget fick namnet Mary Kay och plötsligt fick de kvinnor som ville, en chans till ett arbete som innebar både ekonomisk och personlig utveckling. 

Go Give Spirit – att osjälviskt ge utan att kräva någonting tillbaka – anser vi vara det finaste man kan göra. För visst är det ju som så att allt du ger till andra, också kommer tillbaka till dig själv.

Det var nu 60 år sedan och även om Mary Kay Ash inte längre finns hos oss är hennes företag mer aktuellt än någonsin. Men vad är hemligheten bakom hennes företag kanske du undrar. Hur kan så många kvinnor fått chansen att leva de liv de vill leva, tack vare denna unika kvinna? Vi har svaret – hemligheten är de värderingar hon byggde sitt företag på. Värderingar som än idag genomsyrar och bestämmer riktningen i hennes företag och hos alla de kvinnor som arbetar i hennes anda. Det var hennes sätt att se och behandla människor på, som ledde till hennes fantastiska framgång.

För henne var ledstjärnan att behandla andra såsom hon själv ville bli behandlad – och det var verkligen inte bara då och då, utan vid varje litet tillfälle som uppstod i mötet med en annan människa. Mary Kay Ash hade också inställningen att aldrig förvänta sig något i gengäld när hon gjorde gott för andra människor – helt osjälviskt hjälpte hon och stöttade andra kvinnor till framgång, det var så hon ville att kvinnor i företaget Mary Kay skulle göra.

Hennes företag och dess Fristående Hudvårdskonsulter blev och är kända för att vara just vänliga, intresserade och för att ge uppmärksamhet och service utöver det vanliga till sina kunder. De gjorde, och gör, alltid det där lilla extra som får varje kund att känna sig speciell.

Mary Kay finns i hela världen och i Norden representeras Mary Kay av Lesley Cosmetics AB. Något som är viktigt för oss är att hålla Mary Kay Ash värdegrunder högt. Vi tummar inte på det, vilket innebär att det finns ett unikt systerskap bland våra Fristående Hudvårdskonsulter, något du kommer att märka om du bestämmer dig för att påbörja en karriär i Mary Kay.

Make Me Feel Important
– Det finns alltid utrymme till ett positivt ord, en komplimang, uppmärksamhet eller en god gärning för andra.

Vi är tacksamma för att varje dag kunna föra Mary Kay Ash värderingar vidare till kvinnor som vill bestämma över riktningen i sina liv och som vill ge sig själva chansen till både ekonomisk och personlig utveckling. Precis så som Mary Kay Ash ville att alla kvinnor skulle få möjlighet att göra när hon startade sitt drömföretag – för din och deras skull.


Den Gyllene Regeln
Mary Kay Ash byggde sitt företag och levde sitt liv efter en enkel och tidlös princip: Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Denna regel, menade Mary Kay Ash, hjälper dig att alltid ta de rätta besluten, både privat och i yrkeslivet.

Prioriteringar
Mary Kay Ash trodde också starkt på vikten av att organisera sitt liv efter sina prioriteringar. För henne kom tron först, familjen sedan och arbetet i tredje hand. Hon menade att när man prioriterar sitt eget välmående faller det andra på plats automatiskt.

”Make me feel important” 
Mary Kay Ash uppmuntrade också alla Fristående Hudvårdskonsulter att alltid vara generösa, uppmuntrande och uppmärksamma varandras framgångar. Mary Kay Ash beskrev det som att alla människor bär en osynlig skylt runt sin hals där det står: ”make me feel important” och att man därför bör tillgodose varje människas behov av att bli sedd och uppmärksammad. Allt arbete som Mary Kay Inc. och den fristående säljkåren genomför än idag bygger på de principer och filosofier som låg Mary Kay Ash så varmt om hjärtat.


Mary Kay i Norden

Mary Kay® introducerades i Norden 1992 av Ann och Bo Wallblom. Verksamheten ägs och drivs av familjen Wallbloms helägda bolag Lesley Cosmetics AB. Introduktionen i Norge av Mary Kays drömföretag för kvinnor skedde 1993. År 1997 lanserades Mary Kay i Finland. I Norden arbetar idag fler än 23000 kvinnor med att sprida Mary Kay Ashs dröm och vision vidare. Det nordiska huvudkontoret med tillhörande distribution är beläget i Mölndal, strax söder om Göteborg.

MILSTOLPAR
I över 30 år har Lesley Cosmetics AB, Mary Kay varit stolta representanter för Mary Kay i norden. Det har varit fantastiska år!

1991: Avtalet om att Lesley Cosmetics AB skulle representera Mary Kay i Norden skrevs på. ”You can do it!” sade Mary Kay Ash.

1992: Den 17 oktober var det Grand Opening för Lesley Cosmetics AB, Mary Kay i Sverige! Företaget växte snabbt och flyttade nu in i större lokaler i Europahuset i Göteborg.

1993: Mary Kay introduceras i Norge och den norska marknaden invigdes under festliga former i Stavanger den 5 juni!

1994: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay växer ännu mer och flyttar huvudkontoret till Uggledal söder om Göteborg.

1997: I Norden fortsatte Lesley Cosmetics AB, Mary Kay att växa och den 12 april var det dags för ännu en ståtlig invigning då den finska marknaden förklarades officiellt öppnad! 

2003: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay lanserade sin webbshop och det blev nu enklare att beställa produkter både för Fristående Hudvårdskonsulter och deras kunder.

2006: Efter att arkitekter två gånger besökt Mary Kay Inc’s globala huvudkontor i Dallas för att känna på Mary Kays atmosfär, så färdigställs Lesley Cosmetics AB, Mary Kays nya hus i Mölndal utanför Göteborg. Utöver kontors- och lagerlokaler rymmer den vackra byggnaden en hörsal för 100 personer och ett Mary Kay-museum.

2008: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay har nu vuxit sig så stort att vårt nordiska Seminarium flyttar in på Scandinavium, en av Nordens största inomhusarenor!

2009: Våra produkter börjar synas i magasin, tidningar och på skönhetsbloggar runtom i Norden.

2010: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay börjar stödja en skola och barnhem i Ghana. På Seminariet överlämnar Bo Wallblom en check på en miljon kronor till Emelie Kanter som driver Great Andoh International School. Nu inleds ett samarbete där Lesley Cosmetics AB och många Fristående Huvårdskonsulter fortlöpande skänker pengar och gåvor till skolan och barnhemmet. Lesley Cosmetics AB, Mary Kay var stolt sponsor av en av damidrottens finaste internationella tävlingar: Damtennisen i Båstad!

2011: Lesley Cosmetics firar 20 stolta år!

2013: Mary Kay Inc. firar 50 år och det som startade som en kvinnas dröm är nu ett multinationellt företag med miljontals Fristående Hudvårdskonsulter på fler än 35 marknader!

2014: Lesley Cosmetics AB utökar sitt bilprogram och introducerar MINI.

2016-2017: Lesley Cosmetics AB/Mary Kay firar 25 år i Norden och firandet pågår under hela vårt 25:e Seminarieår.

2022: Det är 30 år sedan Mary Kay placerades på kartan i Norden. Tusentals kvinnor har gjort något stort av sina drömmar och i sin tur visat tusentals andra hur det går till. 30-årsjubiléet firades med glamour och uppmärksamhet på det årliga Seminariet på Scandinavium i Göteborg.

Mary Kay i världen

Mary Kay Inc. har sedan den blygsamma starten i Dallas vuxit till ett internationellt storföretag och är ett av världens största företag för direktförsäljning av makeup och hudvård. Mary Kays produkter säljs idag på över 40 marknader och den fristående säljkåren uppgår idag till över 3 miljoner kvinnor! Huvudkontoret är beläget i Addison, som är en förort till Dallas, Texas, USA. Företaget utvecklar, producerar och förpackar största delen av sina produkter i de egna högteknologiskt topputrustade fabrikerna i Dallas och Kina.

Sedan öppnandet av den första filialen i Australien 1971, har Mary Kay Inc. expanderat till fler än 40 marknader på fem kontinenter.